De Limburger: "Barbecue tijdens het EK? Sterrenrestaurant Rantrée in Maastricht zorgt voor culinaire variant in eigen tuin"

Jasmijn Mulkens van De Limburger testte onze BBQ Box. Haar bevindingen werden gepubliceerd op 10 juni 2021: "De porties zijn royaal en de smaak steekt ver uit boven een gemiddelde barbecue."

Bron: https://www.limburger.nl/ Foto's & tekst: Jasmijn Mulkens 10 juni 2021

Hoewel het Maastrichtse sterrenrestaurant Rantrée inmiddels weer gasten mag ontvangen in de zaak, gaat het team de hele zomer ook nog door met de BBQ-box voor thuis. Het is heus niet te vergelijken met de verfijnde gerechten als zeebaarsfilet of eendenlever die we eerder in het restaurant proefden, maar die verfijning is wél vertaald naar de barbecue.

Hoewel het Maastrichtse sterrenrestaurant Rantrée inmiddels weer gasten mag ontvangen in de zaak, gaat het team de hele zomer ook nog door met een BBQ-box voor thuis. Het is heus niet te vergelijken met de verfijnde gerechten als zeebaarsfilet of eendenlever die we eerder in het restaurant proefden, maar die verfijning is wél vertaald naar de barbecue.

Het is als een formule die je in de brugklas krijgt bijgebracht. Zomer + EK = barbecue. Voor die uitkomst heb je geen rekenmachine nodig. Het gros van de mensen associeert de drie letters van de afkorting BBQ met worst, koteletten en spareribs. Dat kan ook anders moet sterrenchef Ralph Hermans van Rantrée gedacht hebben. Tijdens de lockdown ging hij net als vele collega’s aan de slag met een restaurantbox voor thuis. Maar anders dan vele collega’s, kwam hij op het idee om een BBQ-box te serveren. In eerste instantie om de gasten van het Dormio Resort op de Dousberg te bedienen. Het restaurant is namelijk gevestigd op de achtste verdieping van het hotel in het vakantieresort. Niet alleen de gerechten op het bord zijn subliem, maar het 360 graden uitzicht verdient minstens zoveel lof. Op acht hoog heb je een magnifieke uitzicht op Maastricht en het omringende groen.

Origineel

De BBQ-box wordt inmiddels niet alleen in de vakantiehuisjes verorberd, maar ook ver daarbuiten. Origineel, zeker voor een sterrenrestaurant. Om met Cruijffs wijze woorden ‘elk nadeel heb zijn voordeel’ te spreken: tijdens de lockdown gingen restaurants dan wel op slot, maar werden ze tegelijkertijd ook toegankelijk voor een groot publiek omdat je de creaties van de chef in huis kon halen en proeven. Zoals deze box dus.

 

Dit zegt chef-kok en eigenaar Ralph Hermans ervan

Passie voor koken

„Bij mijn vrouw Jennifer (sommelier) en mij staat altijd alles in het teken van eten en drinken. Onze vakantiebestemmingen worden gekozen rondom restaurants die we willen bezoeken. Die passie delen we nu ook met onze vijfjarige zoon, die gewoon meegaat als we bij een tweesterrenrestaurant aanschuiven. Voor ons hoort dat een beetje bij de opvoeding.”

Op de menukaart

„We serveren elke twee maanden een nieuw zevengangenmenu met vlees en vis maar ook een volwaardig vegetarisch zevengangenmenu met eigen bijpassende wijnen. We hebben ook een alcoholvrij drankarrangement dat uit meer bestaat dan gefermenteerde sappen. Op de à la carte kaart staan gerechten die ik zelf superlekker vind zoals verschillende bereidingen van oesters, gebakken lever, tarbot en langoustine. Mensen komen terug voor ons gerecht van zwartpootkip met vijgen, eendenlever en truffel.”

Sfeer in restaurant

„Rantrée is een heel warm restaurant met een hoog gevoel van klasse maar vooral niet te stijf. We zijn correct en volgen de etiquette maar wel op een jeugdige en moderne manier.”

 

De grote gouden envelop die bij deze restaurantbox zit, doet me denken aan de Postcode Loterij-envelop die Hans van der Togt in 1999 in onze straat kwam uitreiken toen de straatprijs er viel. Hoewel we deze keer niet in de prijzen zijn gevallen, is de gouden envelop genoeg reden voor een feestje. Het bevat de menukaart met duidelijke instructies met baktijden van de Rantrée BBQ-box. Bij een gemiddelde barbecue smaakt alles naar de Calvé-sauzen die royaal over het vlees worden gegoten. Die glazen flesjes kunnen we mooi in de koelkast laten staan, want in deze box vinden we zelfgemaakte barbecue- , cocktail- en knoflooksaus en kruidenboter. De bij­geleverde broodjes moeten we zelf nog even afbakken in de oven.

Rokerige smaak

We starten met de ‘Zalm 41 graden & gamba’ die we als extra supplement bestelden. De zalm heeft een subtiele rokerige smaak en vormt samen met de krieltjes en spinazie een volwaardige gang. De royale gambaspies is perfect gekruid en maakt er nu al een culinaire barbecue van. Barbecueën zonder worst is als Limburg zonder vlaai. Maar Hermans geeft er wel een eigen draai aan. De dikke worst wordt in stukken in een currysaus geserveerd met gefrituurde uitjes die je er zelf overheen strooit. Geen vette hap zoals je op de kerstmarkt tegenkomt, maar een fijne kruidige smaak met een vrij pittige saus waar je het brood in dipt.

Dan volgt een kipkotelet die je zelf insmeert met de bijgevoegde tomatenmarinade die licht karameliseert tijdens het bakken. Het vlees is in de restaurantkeuken al vier uur voor gegaard, waardoor het op de barbecue thuis snel gaar is maar toch sappig blijft. We eten het samen met de huisgemaakte witte koolsalade met komijn, koude schotel met lekker grote stukken vlees erin en frisse komkommersalade met mango, rode peper en dille. Met de huisgemaakte gehaktrol met paprika en ui en het langzaam gegaarde buikspek dat je ook zelf insmeert met bijgeleverde marinade, sluiten we ons riante maal af.

Opgehaald

De Rantrée BBQ-box is nog de hele zomer (tot eind september) beschikbaar op donderdag tot en met zaterdag. De bestelling kan op deze dagen opgehaald worden tussen 15.00 en 17.00 uur. Bestellen kan tot middernacht de dag ervoor. In de box vind je langzaam gegaard buikspek, huisgemaakte gehaktrol, kipkotelet en barbecueworst. Er zit brood en kruiden­boter bij, sausjes, witte koolsalade met komijn, koude schotel en komkommersalade. De box kost 24,50 euro per persoon. Als extra supplement kun je zalm & gamba toevoegen voor 6,50 euro extra. Voor wijnliefhebbers selecteerde sommelier Jennifer de wijnen die je erbij kunt bestellen.

Goede verhouding prijs-kwaliteit

Goed 
De porties zijn royaal en de smaak steekt ver uit boven een gemiddelde barbecue. De box is compleet met de sauzen, salades en brood. Je hoeft dus niets meer in huis te halen.

Kan beter
We missen zoetigheid. Een lekkere fruitsalade had het feest compleet gemaakt.

Opvallend
Voor een restaurant dat zo bedreven is in de vegetarische keuken en elke twee maanden een volwaardig vegetarisch zevengangenmenu serveert, is het opvallend dat het BBQ- pakket (zonder supplement) alleen uit vlees bestaat.


Bestel de box via ons online bestelformulier